Monday, January 16, 2012

(Gambar) Umur 26 tahun Muka macam 76 tahun

 Apa sudah jadi ? Dalam masa 5 tahun wajahnya menjadi seperti wanita tua seperti 70-an.  Hal ini disebabkan berpunca daripada alahan makanan laut.  Nguyen Thi Phuongberasal dari Vietnam merupakan seorang yang miskin dan tidak mampu menguibati masalah kulit kedutnya.

Dia memikirkan dia menderita satu tindak balas sangat buruk dua tahun selepas perkahwinannya, dalam 2008, merawat dirinya dengan ubat dari satu farmasi tempatan kerana pasangan itu tidak berkemampuan untuk membuat pemeriksaan di hospital.“Saya benar-benar rasa gatal di seluruh badan saya. Saya terpaksa menggaru walaupun semasa tidur,” katanya.  “Selepas sebulan mengambil dadah, saya menjadi kurang gatal tetapi bentuk gatal-gatal masih tetap ada di kulit saya.“Kemudian saya bertukar kepada ubat tradisional dan semua gatal-gatal hilang, bersama dengan kegatalannya. Bagaimanapun , kulit saya bermula untuk melendut dan melipat.”  “Kulit pada muka saya, dada dan perut mempunyai lipatan-lipatan seperti seorang perempuan tua yang telah melahirkan beberapa kali walaupun saya belum pernah ada anak pun,” katanya.
Kiri : Gambar ketika hari perkahwinan  Kanan : Gambar sewaktu berusia 26 tahun

Kini,  dia bahagia dengan perkahwinannya yang dibina pada 2006.  Suaminya masih menyayangi di sepenuh hati.  Disebabkan dia tidak berkemampuan, dia hanya meneruskan kehidupan seperti biasa dan tidak mampu mencari penawar bagi mengatasi masalah kedutan shaggy ini.

(Kisah Masyarakat) Kasihan Cikgu ini nak kena sembelih

Siti Muniroh dan anaknya berusia sembilan bulan

Kerjaya yang baik tidak menjamin sesorang mendapat pasangan atau suami yang baik.  Kasihan cikgu ini mendapat suami penagih dadah dan pernah diugut untuk disembelih !  Suaminya juga panas baran, suka berhalusinasi dan kuat cemburu. 

Petikah Akhbar Berita Harian


Kini, dia sudah nekad lari dari Lahad Datu ke Alor Setar (rumah keluarganya) bersama anak lelaki berusia 9 bulan kerana dah tak sanggup bersuamikan seorang penangih dadah, panas baran dan cemburu.

So kepada sesiapa diluar sana sila periksa bakal suami anda sebaik-baiknya.  Mungkin sebelum kahwin perwatakannya berbeza, tetapi setelah berumahtangga dadah sudah menjadi makanannya.  Cerita cikgu ini boleh diambil contoh :

Petikan akhbar (ambil gambar je panjang tu kalau nak taip)

Bagai sudah jatuh ditimpa tangga apabila dia ke Pejabat Pelajaran Daerah untuk pertukaran malah pegawai tersebut mengeluarkan kata-kata yang kurang enak iaitu "bukan masalah anda saja yang perlu saya selesaikan"
            

Harap-harap perkaran macam ni dijauhkan dari saya dan orang diluar sana. Cerita ini patut dijadikan iktibar kepada wanita, isteri, gadis, tunang, di luar sana ...... Oh takut nye !
(Gambar) Fasha Sandha bertunang ?

 Gempar ! Gambar pertunangan Fasha Sandha dan Jejai ?? Jangan kalut ye pencinta gosip sekalian .....Namun pada hakikaktnya gambar itu bukanlah gambar tunang Fasha, Fasha sudah pon akuinya lagi melalui laman portal yang dipetik dari GUA. Gambar memang sweet dan sebijik majlis pertunangan tapi....
“Ini merupakan salah satu babak yang terdapat dalam filem terbaru Fasha, ‘Penanggal’. Fasha memegang watak sebagai Sharifah Zahrah, seorang gadis yang periang dan sedang menunggu hari perkahwinannya. Namun, konflik bermula apabila Sharifah Zahrah telah kehilangan tunangnya, Syed Yusoff lakonan Azri Iskandar,” ujar Fasha

SARA 1Malaysia, dibuka 30 Januari 2012

Skim Amanah Rakyat 1Malaysia (SARA 1Malaysia) yang dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini bertujuan membantu golongan berpendapatan rendah, akan dibuka untuk permohonan mulai 30 Januari.
    
Najib berkata skim khusus untuk isi rumah berpendapatan RM3,000 ke bawah itu mempunyai ciri-ciri kelainan menarik yang tidak pernah diwujudkan sebelum ini.

Katanya ia merupakan satu produk pelaburan unit amanah yang digabungkan dengan produk pinjaman bagi menghasilkan satu produk hibrid yang mampu menjana aliran pendapatan tunai atau insentif bulanan yang konsisten.
    
"Hadnya ialah RM5,000, dan mereka boleh membelinya melalui simpanan atau memohon pinjaman pelaburan daripada institusi kewangan terpilih.
    
"Daripada pelaburan itu, kita jamin mereka akan menikmati pendapatan RM134 sebulan, manakala yang membuat pinjaman, mereka hanya perlu membuat pembayaran balik sebanyak RM84 sebulan dan meraih untung RM50 sebulan," katanya ketika melancarkan skim tersebut di ibu negara.
Turut hadir Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, Pengerusi Permodalan Nasional Berhad (PNB) Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid, Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan PNB Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman serta menteri-menteri kabinet.
    
Dalam Belanjawan 2012, Najib mengumumkan skim tersebut bertujuan menggalakkan penyertaan golongan berpendapatan rendah menabung dan melabur serta membantu mereka menangani kesan kenaikan kos sara hidup semasa.
    
Skim yang dikendalikan PNB dengan kerjasama institusi kewangan terpilih seperti Maybank, CIMB Bank, RHB Bank dan Bank Simpanan Nasional (BSN) itu dijangka memberi manfaat kepada 100,000 isi rumah.
   
Pelabur SARA 1Malaysia boleh memohon pinjaman RM5,000 dengan tempoh bayaran balik lima tahun.

Pelabur dijangka mendapat pulangan menarik di akhir tempoh lima tahun tersebut dengan memperoleh pendapatan kira-kira antara RM5,000 hingga RM13,000 termasuk pulangan daripada pelaburan dalam Amanah Saham 1Malaysia.
     
Najib berkata kerajaan telah melancarkan pelbagai produk di bawah slogan 1Malaysia yang bertujuan memberi manfaat kepada rakyat seperti Klinik 1Malaysia, Menu 1Malaysia dan Program Perumahan 1Malaysia.

Beliau menarik perhatian bahawa pelancaran SARA 1Malaysia pula diterjemahkan sebagai produk yang membantu golongan rakyat berpendapatan rendah.
    
"Ini adalah usaha kerajaan untuk membela rakyat. Banyak produk yang telah kita lancarkan dalam tempoh kurang daripada tiga tahun, cuba bayangkan dalam tempoh lima tahun akan datang," katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...