Wednesday, November 16, 2011

..........Kerana Mulutnya


Dengan mulut kita dapat : kawan, penyakit, cacian, pujian, kejayaan, dosa, musibah, binasa, sanjungan......YANG MANA SATU MULUT ANDA ?
Pernahkah anda mendengar peribahasa seperti :

1.       1.“ kerana pulut santan binasa , kerana mulut badan binasa”.  
 2
           2. “Lidah lebih tajam dari mata pedang” ( Walaupun cerita pasal ‘mulut’ , saya nak masuk kan juga pasal ‘lidah’ .  Sebab tanpa lidah siapalah mulut).  

3.       3.“Cakap jangan ikut sedap anak tekak aje ! “ ( Anak tekak pun memainkan peranan penting bagi ‘mulut’.
Semua orang dilahirkan dengan dianugerahkan mulut.  Mulut juga penentu bagaimana anda dilabel oleh orang yang memandai-mandai sesuka hati mak bapak dia nak cop anda sebagai apa dan siapa.

Hari ini saya hendak kongsi individu-individu yang dikenali dek kerana mulut.  Tak kesahlah yang membawa kejayaan , kekayaan atau kemalangan.   Saja nak seronok-seronok. Jom layan !!


1. Dato' Chef Wan . 

.......Kerana mulutnya yang tak reti diam dalam program masakan telah menjadikan beliau popular diseluruh dunia.  Beliau juga menjadi Duta Makanan Malaysia dan ikon MASholidays.  Sewaktu saya menaiki Kapal terbang Qatar Airways dari Munich ke Doha, Qatar terdapat sebuah buku dan didalamnya disisipkan ruangan wawancara bersama Chef Wan disediakan dalam penerbangan.  Tajuk buku tersebut saya lupa ! dan rugi tak ambil gambar buku tersebut ! Tahniah ! Kejayaan yang dikecapi kerana mulut.2. Dato' Siti Nurhaliza

.. ....Kerana mulutnya dia berada di tahap sekarang.  Menjadi terkenal dan kaya bukan kerana ideanya yang bernas lalu dikeluarkan idea tersebut melalui mulutnya, tetapi ....kerana mulutnya dia mengeluarkan suara yang merdu.  Beliau seorang penyanyi yang hebat dan telah mendapat pelbagai Anugerah baik dari dalam dan luar negara.  Menyanyi sejak berumur 16 tahun hingga sekarang ......kerana mulutnya penyanyi ini mendapat gelaran Dato' bukan kerana perkahwinannya.

Info :: Dato’ ialah gelaran kehormat bagi penerima Anugerah Darjah Kebesaran yang dianugerahkan oleh Kerajaan Negeri yang diketuai oleh Sultan atau Raja.

3. Angelina Jolie

........Kerana mulutnya pelakon ini menjadi gilaan dan dambaan kaum Adam serta menjadikannya terkenal dan filem lakonannya pasti meletop contoh Salt, Tomb Rider, Mr & Mrs Smith..  Kenapa mulutnya ? Mulut dengan bibir tak sama ke ? Sama je lah ye ....Cuba perhatikan mulutnya dan bibirnya sangat seksi kan ?  Dia tidak perlu memakai pakaian seksi, tidak perlu meliuk lentukkan badannya , tidak perlu berkata-kata kerana dengan hanya menatap mulutnya dia sudah kelihatan cukup seksi ! .....Kerana mulutnya Brat Pitt pun sangkut ! ko hade ?4.  Ustazah Siti Nor Bahyah

.....Kerana mulutnya digunakan sebagai medium dakwah melalui penyampaian idea-ideanya yang bernas.  Beliau mengacarakan rancangan "SEMANIS KURMA".  Kerana kepopularan Ustazah ini dan program ini telah menjadikan Kumpulan Sepah dinobatkan sebagai Juara Maharaja Lawak Musim 1 kerana Kumpulan Sepah meniru dan sedikit mengubah gaya, pakaian, rancangan dan "tag line" rancangan "semanis kurma" kepada lawak "manisnya kurma ini".   Melalui Facebook Ustazah Sitinorbahyah , beliau pernah menyatakan tidak sedikit pun terguris dengan lawak Kumpulan Sepah dalam Rancangan Maharaja Lawak Musim 1.5. Oprah Winfrey

........Kerana mulutnya beliau dikenali seantero dunia.  Beliau merupakan seorang "media propietor, hos rancangan bual bicara, pelakon, produser, philantropist".   Rancangan popularnya "The Oprah Winfrey Show".  Mungkin fizikalnya tidak seperti supermodel tetapi kerana mulutnya yang melontarkan buah fikiran yang bernas telah melayakkan beliau mengecapi pelbagai kejayaan dan kemahsyuran.

6. Azwan Ali 

......Kerana mulutnya, beliau pernah menjadi salah seorang pengacara yang disegani.  Suaranya yang jantan semasa mengacarakan sesebuah program dan buah fikirannya yang bernas pernah menjadikan beliau popular. Kenapa sekarang dah tak mengacara ye ?  Mungkin dia mengacarakan Twitter nya sahaja kot..... Kini , kerana mulutnya beliau mendapat pelbagai kontroversi ( tak tahulah sengaja atau tak sengaja cari kontroversi).  Yang pasti kalau tengok dalam rancangan "Melodi"   kalau Azwan Ali diwawancara oleh wartawan....rasa macam nak MUTE je suara kat TV tu ! heheheh

6 contoh sahaja.  Cukup lah ya.  Dari seorang Chef, penyanyi, pengacara, pelakon, samada Malaysia atau luar negara  semua sama sahaja.  Kerana mulut pelbagai kejayaan , kekayaan, sanjungan yang diperolehi dek kerana mulut. .


P/S  :  Jaga mulut anda sebaik mungkin.  Kerana mulut badan binasa.  Jangan lupa gosok gigi ye ! Kwasan mulut juga tu ...:-)

3 comments:

  1. Yang semua tu mulut dia berakal sikit. Yang bawah sekali tu, mulut dia tak berakal!

    ReplyDelete
  2. kerana pulut santan binasa... kerana mulut pulut abis dimakan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...