Sunday, October 9, 2011

Segmen: Bloglist cutie mutie

Memadangkan saya masih lagi mentah dan newbie yang masih merah-merah pink lagi macam bayi belum tanggal pusat lagi.  Jadi saya pun cari lah peluang-peluang keemasan dan keberlianan untuk dapatkan lebih ramai pelawat dan pengikut setia.

Ada lah satu blog ni saya jengah-jengah ..Wah ! Blog ini cantik sekali sesedap namanya blogsigadis92 .  Ish cakap banyak pun tak guna lah !  Setelah dilawat, digodeh-godeh, dibaca, dikomen.  Saya senaraikan sejuta point yang menarik tentang blog sis92 ni.  Tapi dia nak 5 aja.   Kena patuh arahan 5 aja lah seperti dibawah :

1.  Sebab blog sis92 , istimewa kerana ada stokin pink yang comel
2. Stokinnya dah comel tapi tak berbau langsung.  Heheheh jangan marah Sis92
3. Penulisan dari blog Sis92 tersusun, sopan santun dan terbayang-bayang kecomelan reaksi wajahnya berkata-kata
4. Ada tempat nak potpet - potpet (Shout mix chat widget)
5. Idea yang bernas dan terkini (no wonder kan UITM bukan budak Sekolah Kebangsaan)


Ok dah bagi 5 point yang semestinya pujian ikhlas dari hati yang suci lagi murni.  Sebenarnya nak bagi lapan juta lemon point , tapi kena ikut terma dan syarat dari Segmen: Bloglist cutie mutie lah.  Tak nak cakap banyak now ...pergi jauh-jauh ke blog Sis92 ni.    Ketuk pintu rumah dia ramai-ramai.  Hehehee
( Video ) Siti Nurhaliza cakap English

Malaysia merupakan negara bekas jajahan British. Bahasa kedua rakyat Malaysia merupakan bahasa Inggeris selepas Bahasa Melayu yang menjadi bahasa rasmi. Orang Malaysia memang boleh bertutur dalam Inggeris tapi mungkin Mat Saleh dengar Mat Saleh boleh gelak. Sekurang-kurangnya kita mencuba untuk menjadi lebih baik. Dari tak baik lama-lama jadi baik. Kalau dah tahu tak baik kita kena mencuba menjadi baik dengan pelan-pelan kayuh.

Selama di Eropah pada pendapat saya, ramai je orang Eropah yang langsung tidak dapat berbahasa Inggeris. Rakyat Malaysia lebih baik bahasa Inggerisnya berbanding Eropah , pada pendapat saya.  Walaupun Malaysia jauh dari British. Yang paling penting kita mencuba , kalau tak pandai jangan buat-buat pandai.  Selalu orang kata Melayu cakap broken English, tapi tak pernah pun kita dengar orang cakap Mat Saleh cakap broken Melayu.  Sebenarnya Mat Saleh suka dan cuba untuk berbahasa Melayu.

Saya respek dengan Dato' Siti Nurhaliza kerana dia berani berbahasa Inggeris di dalam televisyen rancangan Inggeris di NTV7, bercakap English didepan 2 Mat Saleh dan host yang petah berbahasa Inggeris.   Bukan bangga dengan bahasa Inggerisnya tapi bangga dengan keberaniannya berhadapan dengan 3 orang yang petah Inggeris.  Mungkin dia pasti dia akan dikutuk dan nampak macam memperbodohkan diri sendiri.  Tapi sebenarnya dia seorang yang berani !

Kita layan video ini : Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...