Thursday, January 26, 2012

Siapa Yang Layak Memohon Skim Amanah Rakyat 1Malaysia (SARA) ?

Brosur SARA 1Malaysia
Petang tadi pergi CIMB Bank, Kota Tinggi ternampak 1 brosur yang menarik perhatian.  Sebenarnya dah lama aku cari maklumat tentang SARA 1Malaysia ni.  Alhamdulillah, terjumpa juga brosur yang sangat berguna.  Sebenarnya aku adalah salah seorang dari berjuta rakyat Malaysia yang berminat dan berharap dapat sertai SARA 1Malaysia ini.  

Bagi yang tidak tahu, ini sedikit maklumat untuk anda :

Apa itu SARA 1Malaysia ?
-merupakan suatu skim khas yang diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia.

Apakah tujuan SARA 1Malaysia?
-Untuk menggalakkan penyertaan golongan berpendapatan rendah menabung dan melabur disamping untuk membantu mereka menangani kesan kenaikan kos sara hidup semasa.

Apakah keistimewaannya?
-rakyat Malaysia yang berkelayakan akan berpeluang memohon pinjaman RM5,000 untuk melabur dalam Amanah Saham 1Malaysia yang diuruskan oleh Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB),
dan akan menerima bayaran insentif yang menarik keatas tabungan dan pelaburan yang dibuat.

(Kalau tak memohon pinjaman dan ada cash RM5,000, pulangan yang diterima setiap bulan RM1++ , kalau tak silap sebab pernah dengar dalam Televisyen)

Siapa yang layak memohon ?
  1. Warganegara Malaysia berumur 18-58 tahun (yang Bangla, Indon, Pakistan etc, jangan nak cuba-cuba mohon eh!)
  2. Jumlah pendapatan isi rumah pemohon  antara RM500-RM3,000
  3. Tidak muflis sepanjang tempoh pembiayaan pinjaman
  4. Pemohon dan/atau pasangan tidak menerima bantuan dari skim-skim khas lain kerajaan yang diuruskan oleh ASNB, PPRT, ASB Sejahtera, ASW 2020-Bandar
  5. Pemohon dan/atau pasangan tidak memiliki pelaburan di ASNB, kalau ada pelaburan terkumpul bersamaan atau kurang dari RM10,000
  6. Hanya salah seorang isi rumah layak dapat pembiayaan pinjaman
  7. kelulusan tertakluk pada syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh institusi kewangan
 Dokumen-dokumen yang perlu disediakan :
  1. Kad pengenalan pemohon -2 salinan
  2. kad pengenalan pasangan (jika berkenaan)-1 salinan
  3. Dokumen Pengesahan pendapatan:
             -Penyata gaji 3 bulan terkini atau penyata bank 3 bulan terkini pemohon dan/atau pasangan
             -sekiranya tiada Penyata Gaji atau Penyata Bank, perakuan dan perisytiharan dalam BPPSARA1M


P/S : Seriously saya sangat berminat dengan SARA 1Malaysia ni.  Tapi had limit pelaburan hanya RM5,000 dan bolehlah simpan buat dalam 5 tahun pejam celik pejam dah dapat pulangan.  Tapi saya rasa saya tak layak memohon .  Hurrmmmm  sedih :-(

Permainan 'Aku Jimat' diilham dari isteri Perdana Menteri ke-6 ?

Sekarang gelombang Apple.  Dari ipad, iphone dan ipod.  Dah alang-alang ada alat elektronik canggih ni dan kaki 'game' pulak mesti nak try semua game yang diperkenalkan.  Mula lah pantang ada game terbaru mesti nak 'download'.  Baik permainan kena bayar atau 'free' mesti nak try. 

Pernahkah anda bermain permainan "Aku Jimat"?.  Aku tak pernah main pulak.  Tapi dikatakan permainan ini dikatakan mirip isteri Perdana Menteri ke-6 iaitu Datin Seri Rosmah Mansor.  Tapi apa lah salah dia kan sampai permainan pun direka bersumber inspirasikan dari Datin Seri Rosmah Mansor.   Yang penting aku tak tahu apa motif sebenar permainan ini diwujudkan.  Berfikiran elok aja mungkin nak mendidik orang yang tak pandai menabung supaya menabung.

Datin Seri Rosmah Mansor (Sumber: Google)


Pengusaha permainan Antartica Group berkata, permainan ini adalah "untuk mendidik anak-anak kepentingan menabung” sejak kecil dan “lebih awal jika seseorang berjimat maka, lebih banyak yang dapat dikumpulkan”

Dengan tabung berbentuk seekor kucing, pemain dikehendaki menyambut duit syiling bernilai US$1000 (RM3,100) setiap satu yang digugurkan bagi membuat pembelian - sama ada sebuah rumah bernilai US$5,000,000 (RM15, 000,500) atau kereta berharga US$300,000 (RM10,000).

Permainan "Aku Jimat"


Pengguna juga boleh membeli mana-mana sembilan beg tangan yang ditawarkan, bernilai antara US$ 9,000 hingga US$ 110,000 (RM27, 900 hingga RM440,000) atau juga cincin berlian bernilai US$ 24 juta (RM74 juta).


Barang-barang yang boleh dibeli seperti beg tangan , cincin berlian, rumah, kereta

Setiap syiling bernilai $1,000 tetapi jika seseorang itu bernasib baik, jongkong emas bernilai $1,000,000 akan digugurkan.

Pemain bagaimanapun mesti berhati-hati untuk mengelakkan diri mereka daripada terkena bom.Ini kerana bagi setiap kali mereka terkena bom, tambahan umur setahun akan dimasukkan kepada pemain dan seseorang dipaksa untuk "bersara" pada usia 99 tahun.


P/S : dan khabarnya permainan ini sudah dibuang  dari   iTunes App Store Apple. So, nampak nya aku ketinggalan zaman sedikit sebab tak sempat nak main 'game' ni.

Sumber: Malaysiakini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...