Saturday, April 12, 2014

JEPUN! AKU DATANG :KE ASAKUSA DAN SKYTREE IKON TERBARU TOKYO

Hai...kesinambungan episod sebelum ini, kali ni nak cerita pengalaman ke Asakutsa pada hari ke 2 di Jepun iaitu 22 Mac 2014  hari sabtu.

  

 


Pagi tu saya dan suami berdua je ke Kanda Station untuk ke Asakutsa dengan menaiki subway ginza line ,harga tiket 190yen seorang. Tujuan utama nak berjalan dan jumpa kawan lama suami saya.
Ok perjalanan tak lama ...so, sebelum menunggu kawan suami sampai saya dan suami cuci mata dgn tarikan asakusa.  Di sini tarikannya ialah temple lama memang ramai sgt org di situ dan ada gerai jualan ...fuhhh nak sampai temple tu memang lah besesak-sesak tapi nasib baik cuaca sejuk.  Di asakusa juga ada pemuda-pemuda yang berpakaian ala ninja dan bolehlah naik beca yang mereka tarik.  Menarik sangat,tapi kami tak naik lah.
  

 


Kami ke sumida park tapi alamak sakura tak berbunga lagi walaupun pokok sakura banyak sangat.  Kami hanya berjalan dan menikmati keindahan di pesisir sungai dan mengambil gambar berlatarbelakangkan sungai dan skytree yang merupakan ikon terbaru di tokyo. Langit berwarna biru menambah kecantikan gambar jugak. Ada juga Tokyo river cruise kami tak naik sebab kena beratur untuk naik.

  

 

Tak lama tu kawan suami pun sampai ,dia kawan sekolah menengah suami yang belajar dan bekerja di Jepun.  Dengan bantuannya kami bersiar siar dulu di area temple (tak masuk pun) cuma tengok senibina lama ,kemudian beli cenderahati sikit dan makan di doner kebab. Settle makan kami terus ke skytree dengan berjalan kaki dan melintas jambatan. Kat Jepun memang banyak aktiviti menggunakan tren dan jalan kaki.  Pastikan pakai stokin dan kasut yang sesuai. 

Sampai di skytree kami nampak ada sakura berbunga,apa lagi ambil gambar lagi berlatarbelakangkan skytree.  Kemudian kami ke kedai dan banyak sangat kedai di sini.  Kami terus ke kedai Disney untuk mendapatkan tiket ke Disneysea yang berharga 3200yen seorang.

Lepas berjalan-jalan tu kami pun ke Shibuya dengan menaiki Tokyo metro.  Ok...nantikan sambungannya......
Di bawah gambar-gambar kami sepanjang di Asakusa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...