Thursday, January 19, 2012

Abby Abadi Disihir ?

Sumber : Facebook Real Abby Abadi


Sejak akhir-akhir banyak sangat pendedahan artis-artis mengenai kisah mereka disihir, disantau atau senang kata dikenakan ilmu setan.  Yang pasti ilmu hitam yang dihantar oleh manusia yang busuk hati dan tak boleh tengok orang lain senang.  Baru tadi, belek-belek Harian Metro cerita fasal Awie dan Amy Search terkena buatan orang.  Manusia oh Manusia ! So , jom layan cerita Abby Abadi terkena sihir pulak.

19 Jan – Selepas dua kali membuat pemeriksaan kesihatan di hospital akibat mengalami sakit-sakit di badan, akhirnya pelakon dan penyanyi Abby Abadi mendakwa dirinya telah disihir oleh pihak yang cuba menutup periuk nasinya.

Dipetik daripada laman mStar, Abby memberitahu dia mula mengalami gangguan kesihatan yang teruk sejak November tahun lalu lagi ketika sedang sibuk dengan penggambaran drama dan rakaman single lagu barunya ciptaan Edry Abdul Halim berjudul "Aku Tak Mahu".

Kesakitan di perut yang membuatkannya tidak mampu berjalan, sukar tidur dan sering sakit pinggang telah memaksa Abby membuat pemeriksaan di hospital sebanyak dua kali, namun doktor mengesahkan dia tidak mengalami sebarang masalah kesihatan.

"Selepas gagal mendapat sebarang jawapan di hospital, saya membuat keputusan untuk berubat secara tradisional pula dengan pelakon Ashraf Muslim. Semasa mendapatkan rawatan secara alternatif itu, saya diberitahu telah terkena buatan orang oleh mereka yang iri hati dengan saya.

"Saya tidak menyangka ada orang berniat jahat sedangkan saya sama sekali tidak pernah cuba menyakiti hati orang lain," ujar ibu tunggal beranak tiga ini.

Abby walaubagaimanapun bersyukur kerana penyakit misteri yang dialaminya itu beransur sembuh dan dia masih lagi meneruskan perubatan tradisional itu.

Tidak mahu menuding jari menuduh sesiapa kerana dirinya juga tidak tahu siapa yang memusuhinya sehingga tergamak melakukan perkara jahat sedemikian, Abby hanya mampu berdoa agar pihak yang menganiayanya akan mendapat balasan daripada Allah SWT.

Sumber : Yahoo !

Awas ! Pujian juga membawa Perpisahan
Suami saya suka memuji saya.  Bagaimana suami anda ?  Tapi suami saya tidak pernah dan minta dijauhkan dia memuji saya dengan pujian-pujian di bawah

Suami : Ayang dari arah belakang abang tengok, ayang sama macam mak abang
Suami : Muka ayang kan macam muka adik abang kalau tengok dari tepi
Suami : Mata ayang dengan kening ayang sama macam adik perempuan abang

Situasi di atas dinamakan sebagai zihar.

Maksud zihar : suami yang menziharkan (menyamakan) sebarang juzuk tubuh/anggota badan isterinya dengan muhram suami dengan mana-mana anggota lahirnya (si isteri).

Hukum : berdosa besar & haram.

Jatuh hukum zihar (jatuh talak) apabila : 
1) suami yang sah
2) baligh
3) berakal

Lelaki yang sudah menziharkan isterinya, berdosa besar untuk ber'mesra' dengan isteri nya itu.

Orang-orang yang telah menziharkan isteri mereka, kemudian hendak menarik kembali apa yang mereka ucapkan itu, maka mereka perlu membayar kafarah iaitu ;
a) membebaskan seorang hamba.
b) berpuasa 2 bulan non-stop
c) memberi makan kepada 60 orang fakir miskin - 1 orang 1 cupak


P/S : Saya percaya semua isteri diluar sana amat suka jika suami memuji-muji.  Tetapi bukan semua pujian membawa kebahagiaan.  Berhati-hati dengan pujian yang membawa musibah iaitu penceraian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...