Friday, May 4, 2012

Misteri Wanita Berjubah Hitam

Gambar hiasan. Sumber: Google

Pada hari Jumaat, ramai memilih memakai pakaian berwarna hitam untuk ke tempat kerja.  Begitu juga dengan diriku.  Sedang aku memakai selendang berwarna hitam, fikiran aku tiba-tiba mengimbau satu peristiwa yang akan aku kenang sampai bila-bila.  Misteri wanita berjubah dan bertudung hitam.Universiti sains Malaysia, Penang

Pelajar USM
Masa tu aku belajar di USM, Penang.  Pada tahun ke 3 di Universiti aku akui sangat tertekan dengan subjek yang diambil.  Dengan 18 jam kredit dan setiapnya paper yang tough. Kebanyanyakannya paper yang aku ambil jam kreditnya ialah 4.  Kalau masa semester 1 dulu jam kredit kebanyakannya ialah 2 jam kredit dan kebanyakannya paper pengantar (asas). 

Tahun ke 3 di Universiti adalah masa yang paling tertekan bergelar pelajar Universiti.  Pagi, petang, siang, malam kena hadir kuliah.  Dah lah tak ada kenderaan ,nak fotostat sana sini. nasib baik ada bas komuter yang disediakan pihak Universiti.  Fakulti Pendidikan (di USM Fakulti disebut  School/Pusat Pengajian) terletak sangat jauh dengan Desasiswa (kebanyakan Universiti Desasiswa disebut Kolej).   Kalau terlewat nak ke Kuliah atau kelas Tutorial memang masak ah nak berebut naik bas komuter dengan pelajar lain.  Kalau dah lambat sangat aku ambil keputusan berjalan kaki bersama rakan lain untuk ke kelas.  Masa begelar pelajar percaya atau tidak berat badan aku hanya 49kg.  Berat terkini tambah lagi 11kg.
Perpustakaan Hamzah Sendut 2

Tertekan
Penat sangat hari tu.  Masa tu dapat tugasan/ assignment dari fakulti/pusat pengajian Ilmu Kemanusiaan amat menguji perasaan aku.  Aku ambil minor di Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan iaitu Sastera.  Pensyarahnya jangan cakaplah garang sangat.  Bayangkan dia boleh menegur pelajar di dalam bilik kuliah yang kira-kira 200 pelajar didalamnya kerana pelajar itu menggoyang kaki.  Dia menjerit  menyebut nama dan menyuruh pelajar tersebut berhenti menggoyang kaki yang aku pasti tindakan goyang kaki oleh pelajar tersebut merupakan satu tindakan luar kawal.  Pernah satu peristiwa pensyarah tersebut memarahi pelajarnya kerana telefonnya berdering.  Guru tersebut merupakan seorang  guru yang menyambung pelajaran sepenuh masa.  Umur guru berkenaan  lebih kurang awal 40an.  Bayangkan betapa malunya muka cikgu tu dimarahi pensyarah yang umurnya lebih kurang sama.  Pensyarah tu menyuruh guru tersebut meminta maaf dengan pelajar yang ada dalam kuliah yang hampir 200 orang atau lebih.


Dapat tugasan aku sangat stress.  Kalau stress tu ada 10 , stress aku memang 10/10 lah.  Aku tak tahu nak cari mana sumber untuk buat assignment.  Pergi di perpustakaan hamzah Sendut di USM untuk cari buku yang disenaraikan pensyarah, malangnya 1 buku yang diseb=naraikan pun tak ada.  Maklumlah pelajar yang ambil subjek tu ramai, buku yang disediakan entah berapa biji.  Memang tak cukup.  Tanya dengan senior lama memang tak membantu sebab kebanyakannya dapat keputusan yang tak memberansangkan.  Puas aku dan tak lupa rakan ku cari bahan rujukan dan contoh-contoh esei untuk assignment yang diberi.  Malangnya tak jumpa dan kalau ada pun tak membantu sebab terlalu sedikit contohnya.

Masa hantar assignment sudah hampir.  Segala assignment paper lain aku dah berjaya buat dengan baik sebab dapat banyak rujukan dan dibantu rakan-rakan sekelas lain.  Assignment sastera itu sahaja aku tak dapat buat dengan baik sebab tak banyak contoh dan rujukan yang diberi.  Takkan hanya nak harapkan nota kuliah yang diberi pensyarah.  Memang nak kena bamboo lah kalau buat assignment macam tu

Gambar Hiasan . Sumber Encik Google

Wanita berjubah hitam
Waktu itu senja.  Hanya sinar meremang yang menyimbah muka bumi.  Masa tu aku dan kawan baik ku di USM, Rini berjalan di belakang Perpustakaan Hamzah Sendut 2 dan melalui jambatan yang menghubungkan bangunan Eureka.  Kawasan tersebut agak tersembunyi.
Masa tu aku sangat stress begitu juga dengan kawan baikku.  Wajahku agak sugul, tertekan dengan memikirkan pelbagai asiignment subjek major dan minor yang perlu disiapkan.  Ditambah dengan jadual yang sangat padat dari pagi hingga ke malam.

Aku dan kawanku tidak habis-habis merungut tentang assignment sastera yang aku perlu buat sambil muka yang berkerut-kerut menandakan sangat tertekan.

Sedang aku merungut.  Tiba-tiba.......

”kenapa ni dik?”
Aku memandang ... tekejut berok ! rupa-rupanya seorang wanita berjubah dan bertudung hitam menegur aku dan kawanku.
“saya ni tengah pening kepala nak buat assignment.  Cari bahan rujukan .. buku pun kat perpustakaan semua dah dipinjam.  Contoh esei pun tak jumpa.  
"Ya Allah pening sangat serabut kepala,” rungut diriku
“Subjek apa dik?”
“oh ! subjek sastera kat pusat pengajian Ilmu kemanusiaa. Pensyarah Dr. SIti H****
“Oh yang subjek sastera yang tuuu (tak boleh bagitahu disini) , akak rasa tesis rujukan boleh tengok di Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan , kat tingkat bawah.  Ada banyak tesis kat situ yang boleh dibuat rujukan.Sampai petang je bukak.  Kalau time macam ni memang dah tutup lah”
“ yeke kak ? mana akak tahu ? oh waktu macam ni dah tutup ek ?”  (aku panggil dia akak walaupun wajahnya macam makcik-makcik)
“ Akak ni pelajar juga kat sini, dah nak balik ni, akak kenal Dr. Siti Ha*** tu”
“ok .. terima kasih kak , ringan sikit kepala saya ni”Result yang ada anak panah.  A bulat tu ... bukan A minus eh.  Itu lah subjek yang menekan perasaanku

Assignment
Esoknya aku pergi ke Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan.  Aku terus cek krisalis , ambil nombor buku dan cari.  Alhamdulillah ! aku bersyukur sangat , tajuk yang pensyarah aku bagi memang sebijik ada di tesis tersebut memang bulat-bulat.  Bibliografi yang ada pun sudah cukup untuk aku pergi ke perpustakaan Hamzah sendut untuk cari buku tersebut.  Aku pun menyalin lah segala tesis yang ada kaitan sebab malangnya tesis tersebut tak boleh dibawa keluar.  So, aku tak boleh fotostat.

Terus ke Perpustakaan Hamzah Sendut untuk cari buku.... dan... Alhamdulillah ! buku yang dicari ada.  Aku pun fotostat.

Assignment dihantar dan Alhamdulillah! Segala puji bagi Allah di dalam kelas tutorial pensyarah memulangkan semua esei assignment pelajar yang telah dibuat dan aku mendapat A.  A bulat ok bukan A-.  Malangnya aku tak simpan dah esei tu kalau tak boleh jadi bahan artifak untuk anak cucu aku tengok.Misteri tak terungkai
Memang X-files betullah.  Sampai sekarang aku tertanya :

Siapakah makcik berjubah dan bertudung hitam itu?  
Bagaimana dia tiba-tiba muncul di belakang Perpustaan Hamzah Sendut di saat aku merungut-rungut?  Siapakah dia yang melalui jalan yang sama aku gunakan pada waktu senja?

Apa-apa pun kalau makcik tu baca blog aku ...aku memang nak belanja makcik tu makan lah.  Terima kasih Allah kerana menemukan aku dengan makcik tersebut yang memberi jalan melegakan kepalaku yang rungsing.


Akhirnya dah konco 3 tahun lepas. Tahun 2009

P/S : Kepada pelajar USM yangs erabut pasal assignment ke hape ke .  Sila lah ke Perpustakaan Hamzah Sendut 2 sambil lalu kat jambatan kecik yang menghubungkan Eureka.  Kot-kot makcik yang tolong aku boleh tolong anda-anda semua.

1 comment:

  1. erm..... same here but me time mandi kat tandas..... pandang blakang melintas pantas....... kejuk berok
    ]

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...